Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Çocuk Beslenmesi ve Sağlığı: Türkiye’de Alarm Verici Durum

Prof. Dr. Necip Kasapçopur, çocukların entelektüel gelişimi, bağışıklık sistemi ve organların sağlıklı büyümesi için ilk beş yaşında yeterli beslenmenin hayati önem taşıdığını vurgulayarak Türkiye’deki beslenme bozukluğu oranının yüzde 16’ya kadar yükseldiğini belirtti. Bu durum, erken çocukluk dönemindeki yetersiz beslenmenin toplum sağlığını uzun vadede olumsuz etkileyebileceğini gösteriyor.

Kongrede Türkiye Genelinde Yapılan Çalışmaların Sonuçları

Türkiye genelinde yapılan bilimsel bir çalışmanın sonuçları, Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Özgür Kasapçopur tarafından açıklandı. Prof. Dr. Kasapçopur, dünyanın her yerinde çocuklarla ilgili ortak sorunlar yaşandığını ancak Türkiye’nin kendine özgü koşullarından dolayı daha ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu vurguladı.

TÜRKİYE’DE BESLENME BOZUKLUĞU YÜZDE 16’A ULAŞTI

Prof. Dr. Kasapçopur, çocuklarda entelektüel gelişim, bağışıklık sistemi ve organların sağlıklı gelişimi açısından ilk 5 yıldaki beslenmenin önemine dikkat çekerek Türkiye’de beslenme bozukluğu oranının yüzde 16’lara kadar ulaştığını belirtti. Ayrıca, çalışmaya katılan Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş, çalışmanın sonuçlarını yakında yurtdışındaki bir kongrede paylaşacaklarını duyurdu.

Türk Pediatri Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Başer, beslenme bozukluğunun besin eksikliği ve uygun olmayan besin içeriği gibi iki farklı yönden etkilendiğini vurgulayarak Türkiye’de her 5 çocuktan birinin yeme bozukluğu yaşadığını ve bu oranın yüzde 22 olduğunu belirtti.

“TÜRKİYE, AB’DEN FAZLA PESTİSİT KULLANIYOR”

Prof. Dr. Ertuğrul Kıykım, pestisitin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek Türkiye’de AB ortalamasının üzerinde pestisit kullanıldığını ifade etti. Pestisitin uzun süre etkisini sürdürdüğünü ve çocuklarda zeka ve dikkat eksikliği ile otizm gibi sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

“ÇOCUKLARIMIZA YETERLİ BAKIM SAĞLAYAMAYABİLİRİZ”

Türk Pediatri Kongresi Başkanı Prof. Dr. Nur Canpolat, yoksulluk ve çocuk hekimlerinin azalması gibi sorunların yanı sıra Türkiye’de çocuklara bakacak doktor eksikliğinin de arttığını ifade ederek bu konunun kongrede ele alındığını söyledi. Ayrıca, Prof. Dr. Kenan Barut, bakanlığın durumun farkında olduğunu ve çözüm için hekimlerin haklarının verilmesi gerektiğini aktardı.

Related Posts

Bel fıtığı sanıp doktora gitti, skolyoz olduğunu öğrendi! ‘Erken tanı en güçlü silah’

Şarkıları ve enerjisiyle geniş kitlelerin sevgisini kazanan genç şarkıcı Melis Fis, yoğun konser temposu nedeniyle yaşadığı bel ağrıları sonrası doktora başvurdu. Bel fıtığı şüphesiyle gittiği muayenede, o güne dek sadece adını duyduğu bir rahatsızlığın kendi kapısını çaldığını öğrendi. Skolyoz tanısı alan ve “Skolyoz sadece bir duruş değil, farkındalık meselesi: Farkında ol, destek ol!” diyen Melis Fis, Skolyoz Farkındalık Etkinliği’ne hem şarkılarıyla renk kattı hem de özellikle gençlerde sık karşılaşılan skolyoza yönelik kendi hikayesini içtenlikle anlattı.

Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Fatma Çelik, zayıflama baskısının, yetersiz yemek yeme ve aşırı kilo kaybetmeyle kendini gösteren yeme bozukluğu hastalığı “anoreksiya nervoza”yı tetiklediğini belirtti.

Kelime kaybıyla başlıyor! Sessiz tehdit: Primer Progressif Afazi

Primer Progresif Afazi’nin (PPA), Alzheimer hastalığı gibi diğer demans türlerinden farklı olarak, başlangıçta sadece dil işlevlerini etkilediğini aktaran Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, nadir görülen nörolojik hastalığın belirtileri, tanı süreci ve hastaya yaklaşım yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

1500 bilim insanı Antalya’da kongrede buluştu

Antalya’da bu yıl 1500 bilim insanının katılımıyla 4’üncü düzenlenen “Ulusal Dahiliye Kongresi”nde yapay zekadan kronik rahatsızlıklara kadar birçok önemli konu ele alınıyor. Dahiliye Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Seyit Uyar: “Yapay zeka çok hızlı ilerliyor. Bugün biz de artık yapay zekayı kullanıyoruz, kendimizi bunun dışında tutamayız. Klinikte karar verirken, hastalara yaklaşırken de çok kolay ulaşılabilir, güzel sonuçlar veriyor. Kongrede bunu da önemsedik” açıklamasında bulundu.