Dünyanın sonu senaryolarına ve iletişimsizliğe çözüm: ‘Meshtastic’ ile altyapısız mesajlaşma devri

İnsanlar Arasındaki İletişim Nasıl Sağlanır?

Tüm iletişim ağları çökmüş durumda, telefonlar işe yaramaz hale gelmiş ve internet kullanılamaz durumda. Bu durumda hayatta kalmak ve yardım almak için güvendiğiniz kişilerle bağlantı kurmanız gerekiyor. Ancak, böyle bir durumla karşılaştığınızda ne yapardınız? Ve en önemlisi, böyle bir duruma nasıl hazırlanırdınız?

Her zaman olabilecek, Hollywood filmlerinden farksız olmayan durumlarla karşılaşabilirsiniz; belki ücra bir yerde yürüyüş yapıyorsunuz, belki doğal afetin ortasında kalan zorlu bir durumdasınız ya da baskıcı bir rejimin internet erişimini engellediği bir ortamda bulunuyorsunuz. Neyse ki, tüm bu senaryolar için düşük maliyetli bir çözüm var: Meshtastic.

Meshtastic Nedir ve Nasıl İşler?

Meshtastic, Wi-Fi veya mobil şebekeye ihtiyaç duymadan uzun mesafelere metin mesajları göndermeyi sağlayan bir programdır. Uzun menzilli radyo (LoRa) düğümleri, iletilen mesajlara yardımcı olarak uzak bölgelerde bile iletişim kurabilen bir cihaz ağı oluşturur. Mesajlar cihazlar arasında aktarılır ve her bir düğüm, ağın erişimini kilometrelerce genişletmek için daha önce görmediği mesajları aktarırken minimum güç tüketir. Yani, Meshtastic, mobil şebeke veya internet olmayan durumlarda hem gruplara hem de bireylere özel olarak tasarlanmış ücretsiz radyo frekansları üzerinden metin mesajları göndermek için ideal bir seçenektir.

Mars’ın insanlar tarafından keşfedilmesini ve kolonileştirilmesini destekleyen kar amacı gütmeyen Mars Derneği’nin Chicago şubesi gönüllü üyesi Eric Kristoff, “Meshtastic’in harika yanı, altyapı gerektirmeyen açık bir telsiz ağı gibidir. Anlık bir ağ oluşturabilir (ad hoc)” diyor.

Mars Derneği’nden Önemli Bir Test: Analog Astronotlar İçin Meshtastic

Kristoff, grubun Meshtastic’i Mars Derneği’nin “analog astronotları” iletişim kurmak ve konum takibi yapmak için dünyevi altyapıya ihtiyaç duymadan kullanma becerisini test ettiğini belirtiyor.

Kristoff, “Bir iskambil destesi büyüklüğünde Meshtastic T-Echo telsizimiz var ve bunlar analog astronotların üzerlerinde taşıdığı cihazlardır” şeklinde ekliyor.

Related Posts

Uzun süre şarjı dayanacak akıllı telefonlar yolda

Yeni çıkan haberlere göre 2026 yılında karşımıza nihayet 10.000 mAh bataryaya sahip cihazlar çıkacak.

TÜİK verileri: Bu illerde motosiklet sayısı otomobilleri geçti

Türkiye’de haziran ayı itibarıyla 6 milyon 659 bin 418 ile rekor düzeye ulaşan trafiğe kayıtlı motosiklet sayısı Aydın, Kilis, Manisa, Muğla, Şanlıurfa ve Iğdır’da otomobil sayısını geçti.

Vulcain’in yeni saati spor severleri mest etmeye hazırlanıyor

Vulcain’in Skindiver koleksiyonuna eklediği GMT komplikasyonu, dalış saatlerinin işlevselliğini seyahat kolaylığıyla buluşturuyor. 38.3 mm çapındaki kasası ve 200 metre su geçirmezlik özelliğiyle model, dalış için güvenilir bir tercih sunuyor. Mat …

Bilim adamları uyardı: Dünya’nın en kısa günü yaklaşıyor

Bilim adamları tarihin en kısa gününün haftalar içinde yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Yeni İtalyan ‘beygiri’ tanıtıldı: Fiziksel tuşlar geri döndü, kabin tasarımında devrim gibi yenilik

Ferrari, Roma’nın emekliliğinin ardından sahneye çıkardığı yeni modeli Amalfi ile gücünü ve tasarım vizyonunu bir üst seviyeye taşıyor. Güçlendirilmiş V8 motoru ve baştan aşağı yenilenen iç mekanıyla Amalfi, markanın yeni nesil süper otomobillerine göz kırpıyor.

WhatsApp’tan yeni özellik Belgeleri dönüştürmek için tek dokunuş yeterli olacak!

Meta, Android kullanıcılarına yönelik kullanıma sunacağı WhatsApp’a belge tarama özelliği getirmeye hazırlanıyor. Şirket, bu yeni özelliği henüz beta kullanıcılarına açtı. Bu özellik sayesinde fiziksel belgelerin fotoğrafını çekerek bu belgeleri …