Arz-talep dengesizliği pastanelerin gözdesini vurdu! Fiyatları rekor kırıyor….

Tereyağı Fiyatları Rekor Seviyelere Ulaştı, Kriz Devam Ediyor

Dünya genelinde tereyağı fiyatları tarihi rekorlara yaklaşırken, Avrupa Birliği ve Yeni Zelanda gibi büyük üreticilerin stoklarının tarihin en düşük seviyelerine gerilemesi krizin ana nedeni olarak gösteriliyor. Artan talep ve üretimdeki sıkıntılar özellikle pastane sektörünü olumsuz yönde etkiliyor.

Avrupa ve Yeni Zelanda’dan Tarihi Düşük Stoklar

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, küresel tereyağı ihracatının yaklaşık %70’i Avrupa ve Yeni Zelanda’dan karşılanıyor. Ancak bu bölgelerde stokların tarihi düşüş yaşaması, arz sıkıntısının fiyatları neredeyse iki katına çıkarmasına neden oldu. Avrupa’da 100 kilogram tereyağı fiyatı 2021’de 400 euro civarındayken bugün yaklaşık 800 euro seviyelerine yükseldi.

Süt Üretimindeki Sorunlar Krizi Derinleştiriyor

Avrupa’daki süt üreticileri, artan maliyetler ve enflasyonun etkisiyle üretimlerini kısmak zorunda kalıyor. Ayrıca sürü hastalıkları ve finansal baskılar nedeniyle süt hayvanlarının sayısında azalma yaşanıyor. Bu durum, tereyağı üretiminde azalmaya ve stoklarda erimelere neden oluyor.

Pastane Sektörü Tedarik Sorunuyla Karşı Karşıya

Parisin ünlü fırınlarından Mamiche, ‘beurre de tourage’ tereyağını düzenli tedarik edemiyor. Tedarikçi değişikliklerine rağmen, fiyatlarda %25-30’a varan artışlar olmasına rağmen Mamiche, müşteri memnuniyetini sağlamak adına maliyeti üstlenmek zorunda kalıyor. Benzer zorluklar, Hong Kong’daki Fransız fırın zinciri Bakehouse’ta da yaşanıyor.

Asya’da Artan Talep, Üretimi Yetiştiremiyor

2025’te küresel tereyağı tüketiminin %2,7 artış göstermesi beklenirken, üretim talebi karşılayamayacak. Özellikle Çin’de tereyağı talebi bir yılda %6 arttı. Tayvan ve Hindistan gibi ülkelerde de talep hızla artıyor. Bu durum, üretim kısıtlamalarıyla birleşince fiyatlar üzerinde baskı oluşturuyor.

Tedarikçiler Arasında Değişimler ve Artan Maliyetler

Yeni Zelanda’daki tereyağı üretiminde yaşanan sıkıntılar küresel arzda zorluklara yol açarken, tedarikçiler arasında hızlı değişimler yaşanıyor. Hong Kong’daki Bakehouse, üçüncü tedarikçiden sonra dördüncüye yöneliyor.

Related Posts

Euro yatırımcısına kötü haber!

Döviz kurundaki değişim alım satım yapacakların ve yatırımcıların odağında. Birçok kişi dolar, euro ve sterlindeki son durumu araştırıyor. Alım-satım yapacaklar ve yatırımcılar dövizde rotayı merak ediyor. Özellikle yatırımcılar doların yükselip …

Türkiye ile Umman arasında enerji işbirliği

Bakan Bayraktar, Türkiye ile Umman arasında enerji işbirliğine dayalı mutabakat zaptı imzalandığını duyurdu.

Spot piyasada doğal gaz fiyatları (13 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 10 milyon 254 bin 650 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 13 milyon 972 bin 692 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

DİSK’ten ‘ara zam’ çağrısı: Asgari ücret 3 bin 500 lira eridi!

DİSK Genel İş Sendikası Artvin- Rize- Ardahan Şube Başkanı Selim Bilgin, açıklamalarda bulundu. Yaptığı değerlendirmede gelir adaletsizliğinin ve ekonomik krizin derinleştiğine dikkati çeken Bilgin, “84 milyon yurttaşın toplam geliri, sadece 61 bin …

Borsadan yatırımcıyı mutlu eden son

Borsa İstanbul’da BOST 100 endeksi yatırımcılarını sevindirdi. Endeks günü yüzde 1,61 değer kazanarak 0.331,31 puandan tamamladı.

Bir ilde daha taksi ve dolmuşa zam geldi

Zam furyası devam ediyor. Yozgat’ta şehir içi dolmuş ücretleri öğrenci 15 liradan 20 liraya, kent kartlı biniş 20 liradan 25 liraya, kredi kartlı biniş 25 liradan 32 liraya yükseltildi. Öğrenciler bir saat içerisinde, vatandaş ise 30 dakika içerisinde ücretsiz aktarma yapabilecek.