Plastik Kirliliği Tehdidi

Akdeniz Üniversitesi’nden Plastik Kirliliği Uyarısı

Akdeniz Üniversitesi’nden Doç. Dr. Olgaç Güven, denizlerdeki plastik kirliliği ve mikroplastik tehdidine dikkat çekerek, bu durumun sadece çevresel değil aynı zamanda sosyoekonomik etkileri olduğunu belirtti. Güven, plastiklerin yok olmadığını, parçalandığını ve denizlerde kalıcı bir tehdit oluşturduğunu vurgulayarak, besin zincirine kadar ulaşan bir sorunla karşı karşıya olunduğunu ifade etti.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Olgaç Güven, plastik atıkların kaynağını anlamak için karasal faaliyetlere odaklanmanın önemine işaret etti. Güven, bu atıkların yağmur suları, akarsular ve kanalizasyon sistemleri aracılığıyla denize ulaştığını açıkladı. Deniz çöplüğü olarak adlandırılan ciddi kirliliğin büyük bir kısmının plastiklerden oluştuğunu belirten Güven, diğer atıkların da var olduğunu ancak plastiklerin baskın tehdit olduğunu söyledi.

Plastik atıkların deniz canlıları için ciddi bir tehdit oluşturduğunu ve balıkçı teknelerine zarar verdiğini belirten Doç. Dr. Güven, bu atıkların zamanla mikroplastiğe dönüştüğünü ve zararının devam ettiğini açıkladı. Türkiye’nin 4 denizi arasında en riskli bölgelerin Marmara ve Karadeniz olduğunu ifade eden Güven, her denizin kirlilik seviyesinin farklı olduğunu ve bu durumun endişe verici olduğunu belirtti.

Plastik kirliliğinin diğer atık türlerinden farklı olduğunu vurgulayan Güven, bu durumun düzeltilmesi için bireysel ve toplumsal çözümlere ihtiyaç olduğunu belirtti. Tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmasının önemine değinen Güven, plastik üretiminin ve tüketiminin azaltılması gerektiğini söyledi. Aksi takdirde denizlerin yaşanmaz hale gelebileceğine dikkat çekerek, plastik kirliliği konusunda harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Ejder Meyvesi Hasadı Alanya’da Başladı

Alanya’da ejder meyvesi hasat sezonu başladı. Üreticiler, ürünü yurt dışına da gönderiyor.

Tekstil sektöründe alarm: 6 ayda 300 şirket konkordato ilan etti

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, yılın ilk yarısında 300’e yakın tekstil ve hazır giyim firmasının konkordato ilan ettiğini belirterek, bu sürecin tedarik zincirinde domino etkisi yarattığını vurguladı. Öksüz, konkordatonun yalnızca banka ve kamu borçlarını kapsaması, piyasa borçlarının ise korunması gerektiğini söyledi.

Şeker-İş Başkanı’ndan mısır şurubu tepkisi

Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök, mısır şurubu ve yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti, bu ürünlerin kontrolsüz kullanımının Türkiye ekonomisine zarar verdiğini belirtti. Gök, “Ülkemizde Nişasta Bazlı …

Perakende devleri bir bir kapanıyor: İflaslar peş peşe geldi, 700 mağazası kapandı

Perakende sektörü, son iki yılda art arda gelen iflaslar ve kapanan mağaza zincirleriyle büyük bir dönüşüm süreci yaşıyor. Artan enflasyon, kira maliyetleri, borç faizlerindeki yükseliş ve perakende hırsızlıkları, sektörde çok sayıda büyük markanın kapanmasına neden oldu.

15 yıllık dev ortaklık resmen iflas etti: Jeep rüyası sona erdi

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ve Guangzhou Automobile Group Co., Ltd (GAC) ortaklığına dair iki yıllık anlaşmazlık sona erdi. 15 yıl süren ve ‘GAC Fiat’ adıyla başlayan ortaklık Çin’deki mahkeme tarafından resmen iflas edilmiş sayıldı.

Sıfır arabada fiyatlar güncellendi: İşte en ucuz sıfır otomobiller

Sıfır araba almak isteyenler dikkat. Temmuz 2025 itibarıyla sıfır kilometre araç fiyatları yeniden güncellendi. Segmentlerine göre öne çıkan modellerin yeni etiketleri merak konusu olurken, başlangıç fiyatları 1 milyon 100 bin TL seviyesinden …