Bel fıtığı sanıp doktora gitti, skolyoz olduğunu öğrendi! ‘Erken tanı en güçlü silah’

Skolyoz: Omurgada Yana Eğrilik Problemi

Skolyoz, omurganın yana doğru eğilmesi durumu olarak tanımlanıyor. Bu durum egzersizlerle veya gerekli olması durumunda ameliyatlarla kontrol altına alınabiliyor. Skolyoz, yaşam kalitesini düşürebileceği gibi farklı sağlık sorunlarına da yol açabilen bir durum olup toplumda sıkça karşılaşılan bir problem. Özellikle kız çocuklarında daha sık görülen skolyoz, her yüz çocuktan üçünde görülebilmektedir.

Acıbadem Maslak Hastanesi Omurga Sağlığı Merkezi, skolyoz konusunda toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla her yıl çeşitli etkinlikler düzenlemektedir. Bu yıl düzenlenen “Skolyoz Savaşçıları Sırt Sırta, Korkusuzca” etkinliğinde, skolyoz tedavisindeki en güncel gelişmeler Paylaşan Acıbadem Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, skolyoz savaşçılarının deneyimlerini paylaştığı bir söyleşi gerçekleştirmiştir. Etkinliğin sonunda genç sanatçı Melis Fis’in skolyoz savaşçıları için söylediği şarkılar etkinliği sonlandırmıştır.

23 yaşındaki Melis Fis, skolyoz deneyimini anlatırken, bel ağrısı sebebiyle doktora gittiğinde beklediği bel fıtığı teşhisi yerine skolyoz teşhisi aldığını ifade etmiştir. Erken teşhisin önemine değinen genç şarkıcı, aileleri çocuklarının duruşlarına dikkat etmeye çağırarak, erken teşhisin tedavi sürecinde ne kadar kritik olduğunu vurgulamıştır.

Omurgada yana doğru eğilim olan skolyozla mücadelede erken teşhisin en önemli silah olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Alanay, özellikle çocuklarda düzenli kontrolün büyük önem taşıdığını belirtmiştir. Adolesan çağda görülen idiopatik skolyozun genellikle yüzde 70-75’ini oluşturduğunu aktaran Prof. Dr. Alanay, erken teşhis edilirse tedavinin daha basit yöntemlerle gerçekleştirilebileceğini ifade etmiştir.

Günümüzde teknolojideki ve tıptaki ilerlemeler sayesinde, bazı hastalarda hareket koruyucu cerrahi tekniklerin kullanılabildiğini belirten Prof. Dr. Alanay, Vertebral Body Tethering tekniğinin bu yöntemlerden biri olduğunu ve cerrahi müdahale ile omurgadaki eğriliği düzeltebildiklerini ve aynı zamanda çocuğun büyüme sürecini ve omurganın doğal hareketini koruyabildiklerini vurgulamıştır.

Related Posts

Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Fatma Çelik, zayıflama baskısının, yetersiz yemek yeme ve aşırı kilo kaybetmeyle kendini gösteren yeme bozukluğu hastalığı “anoreksiya nervoza”yı tetiklediğini belirtti.

Kelime kaybıyla başlıyor! Sessiz tehdit: Primer Progressif Afazi

Primer Progresif Afazi’nin (PPA), Alzheimer hastalığı gibi diğer demans türlerinden farklı olarak, başlangıçta sadece dil işlevlerini etkilediğini aktaran Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, nadir görülen nörolojik hastalığın belirtileri, tanı süreci ve hastaya yaklaşım yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

1500 bilim insanı Antalya’da kongrede buluştu

Antalya’da bu yıl 1500 bilim insanının katılımıyla 4’üncü düzenlenen “Ulusal Dahiliye Kongresi”nde yapay zekadan kronik rahatsızlıklara kadar birçok önemli konu ele alınıyor. Dahiliye Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Seyit Uyar: “Yapay zeka çok hızlı ilerliyor. Bugün biz de artık yapay zekayı kullanıyoruz, kendimizi bunun dışında tutamayız. Klinikte karar verirken, hastalara yaklaşırken de çok kolay ulaşılabilir, güzel sonuçlar veriyor. Kongrede bunu da önemsedik” açıklamasında bulundu.

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.