D8 ülkeleriyle 5 yılda toplam 126,6 milyar dolarlık ticaret yapıldı

D8 Teşkilatı: Türkiye’nin Liderliğinde Küresel Bir İşbirliği Ağı

Türkiye’nin öncülüğünde 15 Haziran 1997’de kurulan D8 Teşkilatı, ilkeleri ve kapsadığı coğrafi alanla küresel bir oluşum halini aldı. Türkiye’nin yanı sıra Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya, Pakistan ve Azerbaycan gibi ülkelerin bulunduğu teşkilatta toplam 9 üye yer alıyor.

Tarihsel ve kültürel bağlara sahip bu ülkeler arasında ekonomik işbirliğini artırmayı amaçlayan teşkilat, ticaretten sanayiye, teknolojiden ulaştırmaya kadar geniş bir yelpazede yeni fırsatlar oluşturmayı hedefliyor. Ülkeler arasındaki işbirliği ve ortak projelerle D8 Teşkilatı, güçlü bir platform oluşturuyor.

En Fazla İhracat Mısır’a

Türkiye, D8 Teşkilatı üyesi ülkelerle ticarette oldukça aktif bir rol oynamaktadır. 2020-2024 döneminde, bu ülkelere toplam 60,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türkiye, aynı dönemde bu ülkelerden 65,9 milyar dolarlık mal aldı. Bu durum, Türkiye’nin D8 ülkeleriyle olan toplam ticaret hacmini 126,6 milyar dolar olarak kayda geçirdiğini gösteriyor.

Mısır, Türkiye’nin bu dönemde en fazla ihracat yaptığı ülke konumunda. Türkiye’nin Mısır’a gerçekleştirdiği 19,7 milyar dolarlık ihracata karşılık, 14,5 milyar dolarlık ithalat gerçekleşti. Bu durum, Türkiye ile Mısır arasındaki dış ticaret hacminin 2020-2024 döneminde 34,3 milyar doları bulduğunu ortaya koyuyor.

Türkiye, aynı dönemde Mısır, İran, Azerbaycan, Pakistan ve Nijerya ile yaptığı ticarette dış ticaret fazlası verdi. Özellikle Mısır ile olan ticarette 5,2 milyar dolarlık fazla açıklandı.

2020 yılının ocak-nisan döneminde ise D8 Teşkilatı üyesi ülkelere toplam 4,1 milyar dolarlık ihracat yapıldı ve bu ülkelerden 5,4 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirildi. Böylece, söz konusu dönemde bu ülkelerle toplam 9,5 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşıldı.

KAAN, Endonezya’ya Kanat Açtı

Türkiye’nin D8 ülkeleriyle savunma sanayisi, tarım, enerji gibi çeşitli alanlarda başarılı işbirlikleri bulunmaktadır. Son olarak Türkiye ile Endonezya arasında yapılan anlaşma ile Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen milli muharip uçak KAAN’ın Endonezya’ya ihraç edilmesi kararlaştırıldı. Bu anlaşma, Türkiye’nin savunma sanayisindeki gelişmeleri ve Endonezya’nın yerel kabiliyetlerinden yararlanmayı hedefliyor.

Bunun yanı sıra Türkiye ile Endonezya arasında afet ve acil durum yönetimi alanında işbirliğini artırmaya yönelik mutabakat zaptı imzalandı.

Türkiye’nin Desteğiyle Mısır’da İnsansız Kara Araçları Üretilecek

D8 üyesi Mısır ile Türkiye arasında imzalanan 17 mutabakat zaptıyla önemli işbirlikleri gerçekleştirilmeye devam ediyor. Özellikle demir yolu ve tarım sektörlerindeki işbirliği artacak, sağlık ve enerji alanındaki ortak çalışmalar geliştirilecek.

Ayrıca HAVELSAN ile Mısır’daki Arap Endüstri Organizasyonu’na bağlı Kadir Fabrikası arasında yapılan anlaşma ile fabrikada Türk teknik ve lisans desteğiyle insansız kara araçlarının üretimi hedeflenmektedir.

İran ve Azerbaycan ile Enerji Alanında İşbirlikleri

Türkiye ile İran arasında enerji alanındaki işbirlikleri oldukça önemli bir konuyu teşkil etmektedir. Yeni anlaşmalarla Türkmenistan doğal gazının İran üzerinden Türkiye’ye taşınması sağlanmış ve enerji ticaretindeki rol pekiştirilmiştir.

Türkiye ile Azerbaycan arasında geçen yıl imzalanan anlaşmalarla vergilendirme, veterinerlik ve yükseköğretim alanlarında işbirliği artırılmıştır. Ayrıca doğal gaz alanında yapılan işbirliği anlaşmasıyla enerji ticareti geliştirilmeye devam edilecektir.

Malezya, Nijerya ve Pakistan gibi ülkelerdeki inşaat sektörüne malzeme ve teknoloji desteği sağlanarak altyapı projelerine destek verilmektedir.

Related Posts

En düşük emekli maaşı için kulislerde konuşulan en güçlü rakam

Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasına sadece iki gün kaldı. Aylardır merakla beklenen 6 aylık enflasyon zammı konusu nihayet netlik kazanacak. Bununla birlikte, en düşük emekli maaşına yapılacak bir düzenlemenin gündemde olup olmadığı da emekliler ve kamuoyu tarafından sıkça tartışılan bir diğer konu. Peki, en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte kulislerde konuşulan en güçlü rakamlar…

Baykar en fazla ihracat yapan 10 firmadan biri oldu

Son 4 yıldır savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri olan Baykar, 2023’te elde ettiği başarıyı tekrarlayarak 2024’te de Türkiye’deki tüm sektörlerde en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 10 firmadan biri oldu.

Borsa günün ilk yarısında yükseldi

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 340,91 puan ve yüzde 3,62 artışla 9.745,8 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 75,3 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 6,85 …

Hizmet üretici fiyatları mayısta arttı

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE), mayıs ayı rakamları açıklandı. Buna göre aylık bazda yüzde 2,37, yıllık bazda yüzde 38,16 artış gösterdi.

Güncel akaryakıt fiyatları: Benzin, motorin ve LPG’de indirim ya da zam var mı?

Güncel akaryakıt fiyatları: Benzin, motorin ve LPG’de indirim ya da zam var mı?

SPK, pay piyasalarındaki açığa satış yasağını uzattı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul AŞ pay piyasalarında açığa satış işlemlerinin yasaklanmasına ve halka açık ortaklıkların pay geri alımlarının kolaylaştırılmasına ilişkin tedbir ve uygulamaları 29 Ağustos seans sonuna kadar uzattı.