Kamu işçilerinin toplu iş sözleşmelerinde son durum ne?

Kamu Sektöründe Toplu İş Sözleşmeleri Görüşmeleri Devam Ediyor

Kamu sektöründe çalışan yaklaşık 600 bin işçiyi doğrudan ilgilendiren Toplu İş Sözleşmeleri görüşmeleri kapsamında hükümet, bugün ikinci teklifini sunacak.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işverenler sendikasının ilk teklifini reddederek çeşitli eylemler gerçekleştirmişti.

Kamu işverenlerini temsil eden Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS), Toplu İş Sözleşmeleri görüşmelerinde TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ temsilcilerini ikinci tekliflerini sunmak üzere merkezlerine davet etti.

İlk teklifte, birinci yılın ilk 6 ayı için %16, ikinci 6 ayı için %8; ikinci yılın ilk 6 ayı için %7, ikinci 6 ayı için ise %5 zam öngörülüyordu.

TÜRK-İŞ, yüksek enflasyon ortamında işçilerin satın alma gücünü ve yaşam standartlarını korumaktan uzak olduğu gerekçesiyle teklifi reddetti.

TÜRK-İŞ: ‘Hükümet Taleplerimizi Karşılamazsa Grev Kararı Alacağız’

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, teklifin değerlendirilebilir ve müzakere edilebilir olmadığını belirtti.

Atalay, 26 Haziran’da yaptığı açıklamada, hükümetin talepleri karşılamaması durumunda grev kararı alacaklarını duyurdu.

TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ tarafından hazırlanan taslakta, günlük en düşük ücretin 1800 TL’ye çıkarılması, sonrasında 2025’in ilk 6 ayı için %50, diğer iki dönem için %25’er zam yapılarak yüzde 10 refah payı talep ediliyor.

Bakan Işıkhan, 24 Haziran’da yaptığı açıklamada, ikinci teklifin TÜHİS aracılığıyla işçi sendikalarına iletilip sürecin takip edileceğini belirtti ve “Bu sürecin geçmiş yıllarda olduğu gibi başarılı devam edeceğine inanıyorum” dedi.

TÜRK-İŞ’in Mayıs ayı verilerine göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı aylık 25.092 TL, yoksulluk sınırı ise 81.733 TL olarak belirlendi.

Olayın Gelişimi

Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası, 13 Haziran’da ilk teklifini sunmuş, ancak TÜRK-İŞ teklifi reddetmişti.

TÜRK-İŞ Kamu Koordinasyon Kurulu, 17 Haziran’da toplanarak çeşitli eylem kararları almıştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’la 18 Haziran’da görüşen sendika yöneticileri, ikinci bir teklifin sunulmasını talep etmişlerdi.

26 Haziran’da, üye sendikaların örgütlü olduğu kamu iş yerlerinde işçiler, “öğlene kadar çalışmama hakkı” çerçevesinde çeşitli illerde eylemler düzenlediler.

Öte yandan, HAK-İŞ, 81 ilde kamuda örgütlü olduğu iş yerlerinde taleplerini içeren bildirilerin bir hafta boyunca okunmasını kararlaştırmıştı.

 

Related Posts

Baykar en fazla ihracat yapan 10 firmadan biri oldu

Son 4 yıldır savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri olan Baykar, 2023’te elde ettiği başarıyı tekrarlayarak 2024’te de Türkiye’deki tüm sektörlerde en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 10 firmadan biri oldu.

Borsa günün ilk yarısında yükseldi

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 340,91 puan ve yüzde 3,62 artışla 9.745,8 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 75,3 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 6,85 …

Hizmet üretici fiyatları mayısta arttı

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE), mayıs ayı rakamları açıklandı. Buna göre aylık bazda yüzde 2,37, yıllık bazda yüzde 38,16 artış gösterdi.

Güncel akaryakıt fiyatları: Benzin, motorin ve LPG’de indirim ya da zam var mı?

Güncel akaryakıt fiyatları: Benzin, motorin ve LPG’de indirim ya da zam var mı?

SPK, pay piyasalarındaki açığa satış yasağını uzattı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul AŞ pay piyasalarında açığa satış işlemlerinin yasaklanmasına ve halka açık ortaklıkların pay geri alımlarının kolaylaştırılmasına ilişkin tedbir ve uygulamaları 29 Ağustos seans sonuna kadar uzattı.

19 Mart operasyonunun 100’üncü günü: Sermaye kaçıyor, kaynak yok, faizin ateşi yüksek

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, ilçe belediye başkanları, İBB bürokratları ve iş insanlarına yönelik başlatılan 19 Mart siyasal-yargısal operasyonlarının üzerinden 100 gün geçti. Ancak …