Tekstil batıyor! İki fabrikasını kapatan tekstil patronu: Sayı daha da artacak

Textil Sektöründe Sıkıntılar Devam Ediyor

Ekonomik durumun kötü olduğu günlerdeyiz. Finansman zorlukları ve yüksek faizlerle karşı karşıya kalan iş dünyası, uzun zamandır endişelerini dile getiriyor. Krizden en çok etkilenen sektörlerden biri ise tekstil sektörü olarak karşımıza çıkıyor. İstihdamda gerileme yaşayan sektörde, maalesef iyi haberler gelmiyor.

Baltalı Grup, Afyonkarahisar ve Denizli’deki fabrikalarını kapatma kararı aldı.

En büyük tekstil firmalarından biri olan Baltalı Grup bünyesinde faaliyet gösteren Deniz Tekstil, mali sorunlar nedeniyle Afyonkarahisar’ın Hocalar ve Denizli’nin Çal ilçesindeki fabrikalarını kapatma kararı aldı.

ERDOĞAN’IN DESTEĞİ

Deniz Tekstil, kadın istihdamı konusunda öne çıkıyordu. 2500 kadın çalışanıyla Türkiye’nin en fazla kadın işçi istihdam edilen fabrikası olan Deniz Tekstil, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da ziyaret ettiği bir yerdi. Erdoğan, 2023 yılında ziyaret ettiği Deniz Tekstil Fabrikası’nda “Emekçi Kadınlarla Buluşma” programına katılmıştı.

Yönetimde kadınların bulunmasından ve kadın istihdamından memnuniyetini dile getiren Erdoğan, “Türkiye’nin ihtiyacı olan manzaranın bu olduğunu” vurgulamıştı.

Erdoğan, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bugün, İŞKUR eğitimleri ile meslek sahibi olan ve işe başlayan kadınlarımızı gördükçe mutlu oluyorum. Bugün, KOSGEB desteklerinin yarıya yakınını kadınlarımızın kullandıklarını gördükçe memnun oluyoruz. Bugün, kırsal kalkınma desteklerimizle kadınlarımızın başardıkları işleri gördükçe seviniyoruz.”

Erdoğan, Deniz Tekstil’in 150 milyon dolarlık ihracat yaptığını belirterek, “Bunları artık milyarlara çıkaracağız değil mi? İnşallah Deniz Tekstil 1 milyarı yakaladığında, biz de ödülümüzü buna göre veririz.” ifadelerini kullanmıştı.

“SIPARİŞLER ARTARSA YENİDEN AÇACAĞIZ”

Geçmişte Erdoğan’ın övgülerini toplayan fabrika, şimdi kapılarına kilit vuruyor. DRT TV’den İbrahim Alayont’un haberine göre, Grup Yönetim Kurulu Başkanı Derya Baltalı, kapatma kararıyla ilgili olarak “Siparişler artarsa kapattığımız tesislerimizi tekrar açacağız. 2018 yılında Çal’da açtığımız fabrikanın kapatılmasının siyasi veya yerel yönetimlerle hiçbir ilgisi yok.” açıklamasını yaptı.

Ekonomik duruma dikkat çeken Baltalı, şunları söyledi:

“Yüksek faiz oranları ve finansmana erişimdeki zorluklar büyük bir sorun. Finans kuruluşları, tekstil piyasasının zor durumda olduğunu düşündükleri için kredi vermekte isteksiz davranıyorlar. Ne yazık ki, tekstil ve konfeksiyon sektörü de buna örnek teşkil ediyor. Afyon’un Hocalar ilçesinde de konfeksiyon üretimi yapıyorduk. Geçen yıl talep daralması nedeniyle orayı geçici olarak 5 ay kapatmak zorunda kaldık. 1 Ocak 2025 itibarıyla tekrar faaliyete geçtik. Ancak şimdi, talep daha da düştüğü için Hocalar ve Çal’daki üretim tesislerimizi kapatma kararı aldık. Elbette çözümler var ama rekabet şansımız uzun zaman öncesinden yaratılmalıydı. Rekabeti desteklemeye yönelik programlar nedeniyle geri kaldık. Enflasyona, talepteki düşüşlere ve kur dalgalanmalarına karşı zorlandık. Enflasyon oranından daha fazla bir kur artışı olmadıkça, durum aynen devam edecek. Siparişler artarsa, kapatılan tesislerimizi tekrar faaliyete geçireceğiz. Bu tesisleri en önce burada açacağız.”

“TÜRKİYE’DE YAKLAŞIK 3 BİN FABRİKA SATILIK”

Baltalı, ekonomik tabloya ilişkin şunları söyledi:

“Şu anda yaklaşık 3 bin civarında satılık ve kiralık fabrika bulunuyor Türkiye’de. Bu sayının artması bekleniyor. Birden bire bu duruma nasıl gelindiğini unutmamak gerekiyor. Sanayi olmadan işçi sınıfı da olmaz. Hatta orta sınıf bile oluşmaz. Sanayicileri yatırım yapmaya, üretmeye ve ihracat yapmaya teşvik etmeden, yeniden yatırım yapacakları bir konuma gelmemiz çok büyük fayda sağlayacaktır.”

Related Posts

Ejder Meyvesi Hasadı Alanya’da Başladı

Alanya’da ejder meyvesi hasat sezonu başladı. Üreticiler, ürünü yurt dışına da gönderiyor.

Plastik Kirliliği Tehdidi

Doç. Dr. Güven, denizlerdeki plastik kirliliğinin sosyoekonomik etkilerine dikkat çekti.

Tekstil sektöründe alarm: 6 ayda 300 şirket konkordato ilan etti

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, yılın ilk yarısında 300’e yakın tekstil ve hazır giyim firmasının konkordato ilan ettiğini belirterek, bu sürecin tedarik zincirinde domino etkisi yarattığını vurguladı. Öksüz, konkordatonun yalnızca banka ve kamu borçlarını kapsaması, piyasa borçlarının ise korunması gerektiğini söyledi.

Şeker-İş Başkanı’ndan mısır şurubu tepkisi

Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök, mısır şurubu ve yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti, bu ürünlerin kontrolsüz kullanımının Türkiye ekonomisine zarar verdiğini belirtti. Gök, “Ülkemizde Nişasta Bazlı …

Perakende devleri bir bir kapanıyor: İflaslar peş peşe geldi, 700 mağazası kapandı

Perakende sektörü, son iki yılda art arda gelen iflaslar ve kapanan mağaza zincirleriyle büyük bir dönüşüm süreci yaşıyor. Artan enflasyon, kira maliyetleri, borç faizlerindeki yükseliş ve perakende hırsızlıkları, sektörde çok sayıda büyük markanın kapanmasına neden oldu.

15 yıllık dev ortaklık resmen iflas etti: Jeep rüyası sona erdi

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ve Guangzhou Automobile Group Co., Ltd (GAC) ortaklığına dair iki yıllık anlaşmazlık sona erdi. 15 yıl süren ve ‘GAC Fiat’ adıyla başlayan ortaklık Çin’deki mahkeme tarafından resmen iflas edilmiş sayıldı.