Trump, Elektronik Ürünlerde Gümrük Tarifelerini 90 Günlük Askıya Aldı

Amerika Birleşik Devletleri, Çin’e Yönelik Elektronik Ürün Gümrük Tarifelerini Askıya Aldı

(ANKARA) – ABD Başkanı Donald Trump, gümrük tarifelerinin bir kısmını 90 gün süreyle askıya almasının hemen ardından Çin’e yönelik olarak akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar gibi elektronik ürünleri gümrük vergisinden muaf tutma kararı aldı. Bu adım ile elektronik ürünlerde fiyat artışlarının önüne geçilmesi hedefleniyor ve aynı zamanda küresel piyasalarda dengelenme sağlanması amaçlanıyor.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamaya göre, akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, sabit diskler, düz ekran monitörler ve bazı çipler gümrük vergisinden muaf tutulacak. Bu karar, Apple, Samsung ve Nvidia gibi büyük teknoloji şirketleri için önemli bir avantaj sağlayacak.

Ayrıca, yarı iletken üretiminde kullanılan makineler de gümrük vergisi dışında bırakıldı. Böylelikle, söz konusu ürünler Çin’e uygulanan yüzde 145’lik tarifelerden ve diğer ülkelere yönelik yüzde 10’luk genel tarifelerden muaf olacak.

ABD medyasında, bu adımın küresel piyasalarda dengelenmeye yardımcı olacağı ve gümrük tarifelerinde bir geri adım olarak algılandığı belirtiliyor. Özellikle teknoloji sektöründe faaliyet gösteren Apple, Microsoft, Nvidia, Amazon, Tesla, Google’ın çatı şirketi Alphabet ve Facebook’un çatı şirketi Meta gibi şirketler, gümrük tarifeleri nedeniyle ciddi kayıplar yaşamıştı. Ancak, Trump’ın bu kararıyla birlikte oluşan olumlu hava, teknoloji hisselerinde artış beklentisini de beraberinde getiriyor.

Analizler, kararın teknoloji hisselerinde yükselişi tetikleyebileceğini gösteriyor. Özellikle, Çin’de üretilen iPhone’lar sayesinde Apple’ın öncülük edeceği düşünülüyor.

Elektronik ürünlere getirilen muafiyet kararı, tüketiciler arasında da memnuniyetle karşılandı. Bu sayede, fiyat artışları nedeniyle endişe duyan bireyler rahat bir nefes aldı.

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, yaptığı açıklamada, teknoloji şirketlerini Amerika’da üretime teşvik etmeyi hala amaçladıklarını belirtti. Leavitt, “Başkan Trump, kritik teknolojilerin üretimini Çin’e bırakamayacağımızı net bir şekilde göstermiştir” ifadelerini kullandı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: ANKA / Ekonomi

Related Posts

KiranaPro veri hırsızlığında belirsizlik sürüyor

KiranaPro’nun ani veri kaybı krizi, şirketin hem iç hem dış tehdit ihtimallerini değerlendirmesiyle karmaşık bir hal aldı. Bengaluru merkezli Hint teknoloji girişimi, verilerinin silinmesinde eski bir çalışanı suçlarken, teknik açıdan dışarıdan …

Windows işletim sisteminin kullanım oranları açıklandı

Windows 11 kullananların sayısı halen istendiği gibi değil. Windows 10 ise halen daha çok kullanılıyor.

Apple’ın 2024 model M4 Macbook Pro’su 1tb SSD ile rekor fiyata geriledi

Apple’ın en yeni 14.2 inç M4 çipli (10 çekirdekli CPU, 10 çekirdekli GPU), 16GB RAM ve 1TB depolama alanına sahip modeli, 1.799 dolarlık normal fiyatından 341 dolar düşerek 1.457,87 dolara geriledi. Bu fiyat indirimi, özellikle Apple’ın depolama …

Dünyanın sonu senaryolarına ve iletişimsizliğe çözüm: ‘Meshtastic’ ile altyapısız mesajlaşma devri

Tüm iletişim ağları çökmüş, telefonunuz işe yaramaz hale gelmiş ve internet işlevsel olarak yok olmuş durumda. Güvendiğiniz insanlarla yardım ve hayatta kalmak için bağlantı kurmanız gerekiyor. Peki ne yaparsınız? Daha da önemlisi, buna nasıl …

Meta eski bir nükleer santrali canlandıracak

Bu stratejik hamle, santralin faaliyetlerini genişletmesine olanak tanırken, Meta’nın da yapay zeka destekli veri merkezlerinin enerji ihtiyacını karşılayarak karbon ayak izini azaltma çabalarına önemli bir katkı sunacak. KAPANMAYA RAMAK KALA GELEN …

Görüntülü görüşmelerin ötesi! Holografik çağrılar gerçek oluyor

Görüntülü görüşmelerin ötesine geçerek, holografik iletişim çağı başladı. Telefonica, Ericsson ve MATSUKO’nun ortak çalışmasıyla geliştirilen yeni teknoloji, holografik çağrıları akıllı telefonlara entegre ederek, iletişimde yeni bir dönemi başlattı …