Türkiye hikayesinin alıcısı yok

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Borç Durumu Endişe Verici

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası toplantılarda ‘Türkiye’nin hikayesi’nin birçok yatırımcıyı etkilediğini savunsa da, bakanlığının borç bulma konusunda bile zorluklar yaşadığı ortaya çıktı. Bakanlık tarafından paylaşılan iç borçlanma stratejisi raporunda, Mayıs-Temmuz 2024 döneminde dış borçların ödenmesine rağmen yeni dış borçlanma planının olmadığı belirtiliyor.

Mısıra Olan Borç

Rapora göre Hazine, 3 aylık dönemde toplam 874 milyar lira borç ödemeyi planlıyor; bunun 733.3 milyarı iç borç, 140.7 milyarı da dış borç olacak. Ancak aynı dönemde finansman ihtiyacının 803.7 milyarı iç borçlanmayla, 70.3 milyarı da diğer kaynaklarla karşılanacak ve dış borçlanma yapılmayacak. Kredi risk primindeki artış, Türkiye’nin borçlanma maliyetini yükseltiyor. Ekonomist Mahfi Eğilmez de durumu şu sözlerle özetledi: “Hazine programında dış borç ödemesi var ancak dış borçlanma planı yok. Bu durum, ya bize borç veren olmadığı ya da faizlerin yüksek olduğu anlamına gelebilir.”

Geçtiğimiz 19 Mart’ta gerçekleşen siyasi operasyonun ardından uluslararası sermaye, Şimşek’in başarısız programını sorgulamaya başladı. Kearney’nin araştırmasına göre Türkiye, 2025’te yabancı yatırımcıların en güvendiği 25 ülke arasına giremedi. Dahası, Türkiye listede sadece 25 gelişmekte olan ülke arasında 14. sırada yer alarak Arjantin, Mısır ve Tayland’ın gerisinde kaldı. Kearney İstanbul Ofisi Kıdemli Yöneticisi Emin Özuğur, Türkiye’nin çekiciliğinin artması için makroekonomik istikrar ve şeffaf yönetimin önemine dikkat çekti.

Yabancı Yatırımcılar ve Borsa İstanbul

Uluslararası sermaye, Türkiye’ye borç vermemek ve tahvillerini satmakla kalmayıp, Borsa İstanbul’a da ilgi göstermiyor. Güven erozyonu nedeniyle beklenen yabancı para girişi bir türlü gerçekleşmiyor. Bu durum, dünya piyasalarında Türk şirketlerinin payının azalmasına sebep oluyor. Ekonomist Emre Akçakmak’ın verilerine göre, MSCI’nin gelişen ülkeleri kapsayan endeksindeki Türk hisselerinin payı 2000 yılında %3.7 iken bu yıl %0.5’e kadar düştü. Endeksteki Türk hisseleri Filipinler ve Şili ile aynı seviyede bulunuyor.

Related Posts

Cumhuriyet tarihine geçecek ihale: 3 milyar dolar veren var

Türk Telekom’un imtiyaz hakkını elinde bulundurduğu fiber altyapısı anlaşması 2026 yılında son bulacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun “Orada ayrıca bir ihale yapacağız. Şu anda fiber altyapının yüzde 80-90’a yakını bir …

TCMB’den 100 kat repo hamlesi: Gecelik faiz yine zirvede

Merkez Bankası, haftalık repo fonlamasını 1 milyar TL’den 100 milyar TL’ye çıkararak likiditeyi artırdı. Ancak bu adım, gecelik faizleri yüzde 49 seviyesinde tutmaya yetmedi.

Kampanyalı bile satamadı! Halkın hali içler acısı

Edirneli baklavacıların yüzü 4 günlük Kurban Bayramı’nda satışların düşük olmasından dolayı gülmedi. Esnaf Melek Canbaz, “Bayrama özel kampanya yaptık. Normalde baklavalarımızın fiyatı 350 lira. Bir tepsisini bin lira yaptık. Ona rağmen kilo olarak …

3 milyon TL konut kredisinin geri ödemesi uçtu: İşte banka banka dudak uçuklatan geri ödeme oranları

Konut sahibi olma hayali kuran vatandaşlar için banka kredi faizleri cep yakıyor. 3 milyon TL’lik 120 ay vadeli konut kredisi çeken bir tüketicinin aylık taksiti, tercih edilen bankaya göre 91 bin liradan başlayıp 180 bin liraya kadar çıkıyor. Haber …

Tekstil batıyor! İki fabrikasını kapatan tekstil patronu: Sayı daha da artacak

Ekonomide işler yolunda gitmiyor. Finansman sıkıntısı ve yüksek faizlerle karşı karşıya kalan iş dünyası bir süredir rahatsızlığını dile getirirken, krizin vurduğu sektörlerin başında tekstil geliyor. İstihdamda kan kaybeden sektörden yine iyi haber …

Bursa, Tekirdağ, Kocaeli… 30 şehre kule dikecekler

İstanbul’daki en yüksek yapı olan ve uzunca süre yapımı tartışılan Üsküdar’daki Çamlıca kulesinin Türkiye genelinde 30 büyükşehirde hayata geçirileceği belirtildi. Haber, PTT, Kule ve Verici Tesisleri İşletim ve Teknolojileri A.Ş. Genel Müdürü …