Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İsmail Mücahit Alptekin’den Fenilketonüri (PKU) Uyarısı

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İsmail Mücahit Alptekin, fenilketonüri (PKU) hastalarına Kurban Bayramı’nda hayvansal proteinlerden ve hazır besinlerden uzak durmalarını önerdi. Ayrıca ailelere PKU’lu çocuklarını yakından takip etmeleri konusunda tavsiyelerde bulundu.

PKU’nun dünya genelinde en sık Türkiye’de görüldüğüne dikkat çeken Alptekin, bu konuda farkındalığın artırılması gerektiğini belirtti. Metabolizma kliniklerinde bu hastalığın tanı, tedavi ve izlem işlemlerinin yapıldığını aktaran Alptekin, “PKU, metabolizma hastalıklarının en önemlilerinden biri olup, genellikle doğuştan gelen metabolik hastalıklar arasında yer alır. Ülkemizde PKU prevalansı ortalama 5 binde bir olup, her yıl 300 ila 400 hastanın bu duruma maruz kaldığını gözlemlemekteyiz. Bu durumun temel nedeni genellikle akraba evlilikleridir.” şeklinde konuştu.

PKU’lu hastaların protein alımına dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Alptekin, doktor ve diyetisyenlerce sıkı bir şekilde takip edilmeleri gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, fenilalanin adlı bir amino asidin vücuda alınan proteinlerden biri olduğunu belirten Alptekin, şunları ekledi: “Sağlıklı bireylerde, fenilalanin vücuda alındıktan sonra bir enzim aracılığıyla tirosin amino asidine dönüşür. Ancak bu hastalık grubunda enzim eksikliği nedeniyle bu dönüşüm gerçekleşmez ve fenil ketonlara dönüşerek vücutta birikir. Bu durum özellikle nörolojik hasarlara ve beyin sağlığına olumsuz etkiler yapabilir.”

PKU hastalığının net bir tedavisinin olmadığını belirten Alptekin, bu hastalıkta erken teşhisin hayati önem taşıdığını ifade etti. Alptekin, devletin PKU’lu hastalara destek verdiğini ve ailelere fenilalanin içermeyen mamaların Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirli miktarda ücretsiz olarak temin edildiğini açıkladı.

Diyetisyenlerin, PKU tanısı almış çocuklara kırmızı et yerine sebze köftesi gibi alternatif ürünler önerdiğini belirten Alptekin, bu hastaların daha çok bitkisel içerikli besinleri tercih etmeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca, Kurban Bayramı sürecinde et tüketiminin artacağını belirten Alptekin, ailelerin özellikle küçük yaş grubundaki çocukları yakından takip etmeleri ve dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Bel fıtığı sanıp doktora gitti, skolyoz olduğunu öğrendi! ‘Erken tanı en güçlü silah’

Şarkıları ve enerjisiyle geniş kitlelerin sevgisini kazanan genç şarkıcı Melis Fis, yoğun konser temposu nedeniyle yaşadığı bel ağrıları sonrası doktora başvurdu. Bel fıtığı şüphesiyle gittiği muayenede, o güne dek sadece adını duyduğu bir rahatsızlığın kendi kapısını çaldığını öğrendi. Skolyoz tanısı alan ve “Skolyoz sadece bir duruş değil, farkındalık meselesi: Farkında ol, destek ol!” diyen Melis Fis, Skolyoz Farkındalık Etkinliği’ne hem şarkılarıyla renk kattı hem de özellikle gençlerde sık karşılaşılan skolyoza yönelik kendi hikayesini içtenlikle anlattı.

Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Fatma Çelik, zayıflama baskısının, yetersiz yemek yeme ve aşırı kilo kaybetmeyle kendini gösteren yeme bozukluğu hastalığı “anoreksiya nervoza”yı tetiklediğini belirtti.

Kelime kaybıyla başlıyor! Sessiz tehdit: Primer Progressif Afazi

Primer Progresif Afazi’nin (PPA), Alzheimer hastalığı gibi diğer demans türlerinden farklı olarak, başlangıçta sadece dil işlevlerini etkilediğini aktaran Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, nadir görülen nörolojik hastalığın belirtileri, tanı süreci ve hastaya yaklaşım yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

1500 bilim insanı Antalya’da kongrede buluştu

Antalya’da bu yıl 1500 bilim insanının katılımıyla 4’üncü düzenlenen “Ulusal Dahiliye Kongresi”nde yapay zekadan kronik rahatsızlıklara kadar birçok önemli konu ele alınıyor. Dahiliye Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Seyit Uyar: “Yapay zeka çok hızlı ilerliyor. Bugün biz de artık yapay zekayı kullanıyoruz, kendimizi bunun dışında tutamayız. Klinikte karar verirken, hastalara yaklaşırken de çok kolay ulaşılabilir, güzel sonuçlar veriyor. Kongrede bunu da önemsedik” açıklamasında bulundu.

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.