Yargıtay’dan kritik fazla mesai kararı

Türkiye’de Çalışma Süreleri ve Fazla Maaş Ödemeleri

OECD verilerine göre Türkiye, haftalık ortalama 45,7 saat çalışma süresiyle zirvede yer alıyor. Ancak, yapılan araştırmalara göre, fazla mesailerin ücretlendirilmesi konusunda bazı sorunlar yaşanıyor.

TÜRKİYE’DEKİ ÇALIŞANLAR OECD ORTALAMASININ ÜZERİNDE MESAİ

OECD ülkelerinde haftalık çalışma süresi genellikle 37 saat iken, Türkiye’de bu süre 45,7 saat olarak kaydediliyor. Üstelik, Türkiye’de çalışanların %15,1’i haftada 60 saatten fazla çalışıyor. Bu oran, OECD ülkelerindeki ortalamadan (yüzde 4,4) oldukça yüksek.

Özellikle sendikalı ve toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçiler, yoğun çalışma temposunun karşılığını daha iyi alabiliyor. Ancak, sendikasız çalışanlar için iş sözleşmelerinde sıkça karşılaşılan “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresi, işverenler tarafından fazla mesai ücreti ödeme zorunluluğunu ortadan kaldırmak için kullanılıyor.

FAZLA MESAİ SINIRLAMALARI: KANUN NE DİYOR?

İş Kanunu’na göre haftalık çalışma süresi 45 saatten fazla olamaz. Bu süreyi aşan çalışmaları “fazla mesai” olarak kabul edilir ve her fazla saat için normal saat ücretinin yüzde 50 fazlası ödenmelidir.

Taraflar arasında anlaşma olsa bile, bir yılda 270 saati aşan fazla mesailer için ek ödeme yapılması gerekmektedir. Bu durumda, “fazla çalışma ücrete dahildir” ifadesi, 270 saat sınırını aşan mesaileri kapsamamaktadır.

YARGITAY’DAN ÖNEMLİ BİR KARAR: 270 SAATİN ÜSTÜNDEKİ MESAİLER ÖDENMELİ

Yargıtay, fazla mesai ücretlerini aylık ücretin bir parçası olarak kabul etmeyi yalnızca yıllık 270 saate kadar geçerli görmektedir. Bu da aylık ortalama 22,5 saate, haftalık ise 5,2 saate denk gelmektedir. Örneğin bir işçi 10 ay 18 gün çalıştıysa, hesaplamalara göre 238,5 saatlik fazla çalışma limitini aşarsa, ilave mesai ücreti ödenmelidir.

ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞANLARIN DURUMU

Asgari ücretle çalışan işçilere, “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresi yazılsa bile, fazla mesai yaptırılması yasal değildir. Bu tür durumlarda işçi, hakkını aradığında işveren aleyhinde hüküm verilmektedir.

İZİN VE ZAMANAŞIMI KONUSU

İşçiler, fazla mesaiye karşılık izin de kullanabilirler. Her 1 saat fazla mesaiye karşılık 1 saat 30 dakika izin hakkı doğmaktadır. Ancak, bu izni kullanabilmek için yazılı talep ve 6 ay içinde kullanım şartları bulunmaktadır. Bu izin, yıllık izinlerin yerine geçmez.

Ayrıca, fazla mesai ücreti talebiyle dava açan işçiler, sadece son 5 yıla ait alacakları talep edebilirler. Bu detay, zaman aşımı süresi konusunda dikkate alınması gereken bir husustur.

Related Posts

Cumhuriyet tarihine geçecek ihale: 3 milyar dolar veren var

Türk Telekom’un imtiyaz hakkını elinde bulundurduğu fiber altyapısı anlaşması 2026 yılında son bulacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun “Orada ayrıca bir ihale yapacağız. Şu anda fiber altyapının yüzde 80-90’a yakını bir …

TCMB’den 100 kat repo hamlesi: Gecelik faiz yine zirvede

Merkez Bankası, haftalık repo fonlamasını 1 milyar TL’den 100 milyar TL’ye çıkararak likiditeyi artırdı. Ancak bu adım, gecelik faizleri yüzde 49 seviyesinde tutmaya yetmedi.

Kampanyalı bile satamadı! Halkın hali içler acısı

Edirneli baklavacıların yüzü 4 günlük Kurban Bayramı’nda satışların düşük olmasından dolayı gülmedi. Esnaf Melek Canbaz, “Bayrama özel kampanya yaptık. Normalde baklavalarımızın fiyatı 350 lira. Bir tepsisini bin lira yaptık. Ona rağmen kilo olarak …

3 milyon TL konut kredisinin geri ödemesi uçtu: İşte banka banka dudak uçuklatan geri ödeme oranları

Konut sahibi olma hayali kuran vatandaşlar için banka kredi faizleri cep yakıyor. 3 milyon TL’lik 120 ay vadeli konut kredisi çeken bir tüketicinin aylık taksiti, tercih edilen bankaya göre 91 bin liradan başlayıp 180 bin liraya kadar çıkıyor. Haber …

Tekstil batıyor! İki fabrikasını kapatan tekstil patronu: Sayı daha da artacak

Ekonomide işler yolunda gitmiyor. Finansman sıkıntısı ve yüksek faizlerle karşı karşıya kalan iş dünyası bir süredir rahatsızlığını dile getirirken, krizin vurduğu sektörlerin başında tekstil geliyor. İstihdamda kan kaybeden sektörden yine iyi haber …

Bursa, Tekirdağ, Kocaeli… 30 şehre kule dikecekler

İstanbul’daki en yüksek yapı olan ve uzunca süre yapımı tartışılan Üsküdar’daki Çamlıca kulesinin Türkiye genelinde 30 büyükşehirde hayata geçirileceği belirtildi. Haber, PTT, Kule ve Verici Tesisleri İşletim ve Teknolojileri A.Ş. Genel Müdürü …